Datum objave: 28. 05. 2010.

Da je naizgled nemoguće zapravo itekako moguće i da svakoj zabludi kad-tad dođe kraj, potvrđuje nam i novo englesko istraživanje sa Sveučilišta Reading.

Riječ je o čokoladi koja se pokazala odličnim "sredstvom" za dovođenje crijevne flore u ravnotežu, odnosno ostvarivanja prebiotičkog učinka. Tajna leži u dodatku smjese zaslađivača, od kojih se kombinacija maltitola i polidekstroze pokazala punim pogotkom.

Kroz 6 tjedana 40 zdravih dobrovoljaca je svakodnevno konzumiralo čokolade s raznim omjerima zaslađivača (koji su zamjenjivali saharozu) i na kraju se kao optimalna doza pokazao dodatak 32.4 g polidekstroze.

Dodatkom polidekstroze ispoljilo se, naime, probiotičko djelovanje: u crijevima je značajno porastao broj bifidobakterija, laktobacila i kratkolančanih masnih kiselina (s naglaskom na propionat i butirat).

Osim što je time značajno smanjena kalorijska vrijednost čokolade, ostvaren je i odličan prebiotički učinak, bez popratnih neželjenih gastrointestinalnih pojava poput grčeva, nadutosti, i pojačanih vjetrova.

Izvor: British Journal of Nutrition

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: čokolada,

Komentari