Datum objave: 18. 10. 2011.

Dobro je poznato da čokolada snižava dijastolički i sistolički krvni tlak, poboljšava funkcije endotela krvnih žila te smanjuje inzulinsku rezistenciju.

Kakao, glavni sastojak čokolade, sadrži flavonoide, snažne antioksidanse koji sprečavaju oksidaciju LDL kolesterola, a kojeg povezujemo s povećanim rizikom od moždanog udara i ostalih kardiovaskularnih poremećaja. Čokolada na tržištu dolazi u obliku tamne čokolade te svijetle, odnosno mliječne čokolade. Tamna čokolada ima puno veće koncentracije kakaa, a time i više flavonoida te manje šećera, u odnosu na mliječnu čokoladu. Općenito čokolada na EU tržištu ima veći udio kakaa od čokolade na američkom tržištu.

Novo istraživanje provedeno na 33,372 žena u Švedskoj u dobi od 49 do 83 godina, objavljeno u časopisu Journal of the American College of Cardiology, otkriva da žene koje tjedno pojedu najmanje 2 čokolade (100 g) imaju za čak 20% manji rizik od pojave moždanog udara, u usporedbi sa ženama iste dobi i tjelesne mase koje rijetko jedu čokoladu.

Autori studije na kraju zaključuju da bi se utjecalo na smanjenje rizika, konzumacija čokolade mora biti značajna. No, s druge strane nemojmo zaboraviti, kad određujemo količinu čokolade koju ćemo pojesti, da čokolada sadrži i šećer, masti, kalorije i kofein.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: čokolada,

Komentari