Datum objave: 19. 04. 2010.

Nedavno su u časopisu European Heart Journal objavljeni rezultati velike opservacijske studije. Provedena je na 19,000 Nijemaca u trajanju od 8 godina. Na temelju rezultata studije, autori su utvrdili da osobe koje jedu više čokolade imaju u prosjeku nižu učestalost infarkta miokarda i moždanog udara od osoba koje konzumiraju puno manje čokolade (u prosjeku za 39%). Također, osobe koje konzumiraju više čokolade imaju u prosjeku i niži krvni tlak.

Treba naglasiti da se ovdje radi o konzumaciji malih količina čokolade (najviši unos od 7.5 g, a najniži 1.7 g).

Rezultati ove studije samo potvrđuju od prije potvrđene i objavljene znanstvene dokaze da se konzumacijom čokolade može sniziti krvni tlak i poboljšati endotelna funkcija krvnih žila i funkcija trombocita. Za te pozitivne, protektivne učinke čokolade zaslužni su flavonoidi, koje osim u čokoladi nalazimo i u crvenom vinu, citrusnom voću i čaju.

Valja imati na umu da čokolada sadrži i šećere te njenu značajnu energetsku vrijednost. Pa je zbog te činjenice treba konzumirati u maloj količini, koja je dovoljna za pozitivan učinak na srce i krvne žile. Pritom, bi isto tako, trebalo izabrati čokoladu sa što većim udjelom kakaa, jer će se na taj način postići i veći kardioprotektivni učinak.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: bolesti srca,

Komentari