Maja Biličić

Datum objave: 10. 10. 2017.

Novo istraživanje pokazalo je da tamna čokolada s dodatkom 10% ekstra djevičanskog maslinovog ulja može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti.

U istraživanju je sudjelovalo 30 odraslih osoba s tri čimbenika rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti. Riječ je o pušačima, pretilim osobama ili osobama s kardiovaskularnom bolešću u obitelji. Ispitanici su nasumično odabrani za 28-dnevno konzumiranje 40 g tamne čokolade obogaćene s 10% ekstra djevičanskog maslinovog ulja ili obogaćene s 2,5% suhe jabuke.

Znanstvenici su zatim ispitanicima usporedili nalaze urina, uzorke krvi, indeks tjelesne mase i krvni tlak.

Otkrili su da je čokolada obogaćena maslinovim uljem djelotvorna u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti. Naime, osobe koje su konzumirale ovu čokoladu imale su smanjenu razinu „dobrog“, HDL kolesterola i umjereno smanjeni krvni tlak u odnosu na nalaze prije konzumiranja čokolade. Također, u odnosu na grupu koja je konzumirala čokoladu sa suhom jabukom, kod grupe s maslinovim uljem uočeno je znatno povećanje broja EPC stanica koje se smatraju čimbenikom za smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti.

Znanstvenici su u istraživanju koristili dodatak od samo 10% ekstra djevičanskog maslinovog ulja pa stoga zahtijevaju daljnja istraživanja u kojima će koristiti viši ili niži postotak koji bi mogao izmijeniti njihove rezultate ili ih čak popraviti.

Izvor: European Society of Cardiology
 

Pošalji prijatelju na email

Komentari