Ela Lučić

Datum objave: 13. 07. 2021.

Prema rezultatima nove studije, redovita konzumacija čokolade može smanjiti rizik od bolesti koronarnih arterija.

Znanstvenici su otkrili kako je redovita konzumacija čokolade povezana s 8% -12% manjim rizikom od bolesti koronarnih arterija među skupinom veterana. Međutim, količina potrošnje čokolade potrebna da bi se smanjio rizik od bolesti koronarnih arterija razlikuje se među studijama, napominju stručnjaci.

Istraživači su prikupili podatke 188 447 osoba u dobi od oko 64 godine, a 90% njih bili su muškarci. Ispitanici su ispunili upitnik o učestalosti konzumacije hrane i u vrijeme završetka istraživanja nisu imali bolest koronarnih arterija.

Za razliku od prethodno provedenih studija, u ovom je istraživanju među veteranima koji su konzumirali 28,3 grama čokolade mjesečno uočen 8% manji rizik za razvoj bolesti koronarnih arterija.

Autori studije primijetili su kako je svaki konzistentan unos čokolade među veteranima bio povezan sa značajno manjim rizikom od bolesti koronarnih arterija, no nedavna meta analiza 14 studija otkrila je kako je samo konzumacija čokolade manja od 100 grama tjedno bila povezana s manjim rizikom od razvoja kardiovaskularnih bolesti. Veće količine konzumirane čokolade ukazuju na povećani rizik od štetnih učinaka na zdravlje zbog veće konzumacije šećera, ističu stručnjaci.

Odstupanje u minimalnoj i maksimalnoj količini konzumirane čokolade koja je potrebna za uočavanje povezanosti sa zdravstvenim učinkom moglo bi se razjasniti budućim studijama. One bi trebale biti usredotočene na udio kakaa i količine flavonoida u čokoladi koja se konzumira jer ti spojevi mogu varirati ovisno o vrsti čokolade, zaključuju znanstvenici.

Izvor: The American Journal of Clinical Nutrition

Pošalji prijatelju na email

Komentari