Datum objave: 17. 12. 2012.

Svakodnevna konzumacija nekoliko serviranja cjelovitih uz ograničeni unos rafiniranih žitarica dovodi do manje masnih naslaga na području struka, zaključili su američki znanstvenici.

Primjerice, osobe koje unose 2 kriške integralnog kruha i pola šalice zobene kaše dnevno imaju 10 posto manje visceralnog masnog tkiva u usporedbi s osobama koje unose 2 kriške bijelog kruha i pola šalice bijele riže. Visceralno masno tkivo okružuje unutarnje organe, a smatra se problematičnim jer se vjeruje da izaziva bolesti srca i krvnih žila i dijabetes.

Međutim, ovo pravilo ne vrijedi ukoliko se poveća konzumacija cjelovitih, a ne smanji unos rafiniranih žitarica, utvrdili su autori studije objavljene u uglednom časopisu American Journal of Clinical Nutrition. Stoga, za tanki struk i bolje zdravlje valja zamijeniti bijelu rižu smeđom ili napraviti sendvič od integralnog kruha, a ne od bijelog, dodali su autori.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: žitarice,

Komentari