Datum objave: 28. 07. 2009.

Skupina znanstvenika sa Sveučilišta u Ontariu otkrila je čarobna svojstva naringenina, flavonoida porijeklom iz citrusnog voća.
Za sada se čini da bi taj bioaktivni sastojak mogao učiniti čuda kod metaboličkih procesa povezanih s inzulinskom rezistencijom te predstavljati obećavajući terapijski pristup metaboličkom sindromu.

Sukladno s glavnom problematikom metaboličkog sindroma, odnosno njegovom prevencijom, naringenin je pokazao visoku učinkovitost u snižavanju triglicerida i kolesterola, prevenciji inzulinske rezistencije te normalizaciji vrijednosti šećera u krvi. Kada tim učincima pridodamo i poticanje jetre na katabolizam (razgrađivanje) masnoća umjesto njihovog skladištenja, jasna je uloga naringenina u prevenciji pretilosti.

No, za postizanje navedenih učinaka nije dovoljan unos naringenina samo kroz hranu pa su potrebne daljnje studije kako bi se izračunala točna količina tog čarobnog flavonoida koja bi – pri sigurnim, netoksičnim dozama, kao čarobnim štapićem odagnala kamen spoticanja većine svjetske populacije.

Izvor: Diabetes

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: bolesti srca,

Komentari