Datum objave: 24. 11. 2009.

Nedavna studija čiji je predmet istraživanja bio oporavak probavnog sustava nakon operativnih zahvata tvrdi kako su za optimalni oporavak zaslužne (i) sulfurne aminokiseline, sa cisteinom kao glavnim predstavnikom. Njegov pozitivan učinak najuočljiviji je kod sindroma kratkog crijeva - to je stanje koje podrazumijeva dehidraciju (zbog proljeva), pothranjenost (zbog manjkave apsorpcije hranjivih tvari) i gubitak tjelesne mase, a javlja se nakon kirurškog odstranjenja (više od) polovice tankog crijeva. Kod takvih pacijenata najvažnije je u što kraćem vremenskom periodu postići oporavak preostale crijevne sluznice i optimizirati funkciju postojećeg dijela probavnog sustava.

Važan korak jest smanjiti oksidativni stres u stanicama crijevne sluznice, pri čemu je izuzetno bitna dovoljna količina glutationa - moćnog antioksidansa koji oslobađa tijelo od toksina, a nastaje upravo iz aminokiseline cisteina.

Izvor: The Journal of Nutrition, November 2009

Pošalji prijatelju na email

Komentari