Datum objave: 19. 12. 2013.

Zašto imamo potrebu konzumirati hranu danju, a ne noću? Australski znanstvenici su istraživali kako nam je reguliran unos hrane tijekom 24 sata. Naime, upravo su živci želudca ti koji signaliziraju mozgu kada smo siti ili gladni.

Znanstvenici su odlučili provesti istraživanje na životinjskom modelu (miševi) jer se rezultati studije mogu direktno primjeniti i na funkcioniranje čovjekova organizma. Rezultati studije pokazali su kako živci želudca poput sata koordiniraju unos hrane. Naime, cirkardijski sat omogućava prilagođavanje fizioloških potreba organizma izmjeni dana i noći. Na taj način djeluju i živci koji inerviraju želudac.

Ova zanimljiva studija potvrdila je kako su tijekom dana živci želudca najmanje osjetljivi na sitost što dovodi do povećanog unosa hrane tijekom dana dok tijekom noći dolazi do suprotnog učinka. Time se osigurava da u situacijama povećanih energetskih potreba organizam dobiva sve što mu je potrebno za normalno funkcioniranje. Ciklus se ponavlja svakih 24 sata, djelujući poput cirkardijskog sata, koordinirajući i osiguravajući sve potrebe za hranom.

Izvor: The Journal of Neuroscience

Pošalji prijatelju na email

Komentari