Datum objave: 15. 02. 2009.

Nova studija pruža dodatne razloge zašto bi u čipsu trebalo uživati umjereno.

Čips, naime, obiluje akrilamidom a poljski su znanstvenici pronašli vezu između akrilamida iz hrane i povećanog rizika od bolesti srca. Nakon što su ispitanici u studiji konzumirali količinu čipsa koja je dnevno osiguravala prosječno 157 μg akrilamida kroz četiri tjedna, utvrđene su negativne promjene na LDL kolesterolu, povećanje upalnih markera, ali i razine antioksidansa koji pomažu eliminaciju akrilamida iz tijela, što su sve znakovi povećanog rizika od bolesti srca.

Inače, već je prije utvrđena veza između akrilamida i poremećaja živčanog sustava, a neke ga studije povezuju i s povećanim rizikom obolijevanja od karcinoma.

Izvor: American Journal of Clinical Nutrition

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: bolesti srca,

Komentari