Ela Lučić

Datum objave: 07. 11. 2022.

Pandemiju COVID-19 bolesti koja je još uvijek u tijeku, s visokim stopama morbiditeta i mortaliteta u cijelom svijetu, izazvao je novi koronavirus nazvan SARS-CoV2.

Patogeneza COVID-19 bolesti uvelike je povezana s pretjerano aktivnim imunosnim i upalnim odgovorima, što dovodi do aktiviranja citokinske oluje i posljedično do smrtnog ishoda. Trenutno ne postoji učinkovita terapija za liječenje COVID-19 bolesti. Međutim, poznato je kako cink djeluje kao modulator imuniteta te ima važnu ulogu u obrambenom imunosnom sustavu. Naime, cink se smatra protuupalnim i antioksidativnim sredstvom. Rezultati sve većeg broja studija pokazuju kako cink ima važnu ulogu u antivirusnom imunitetu kod nekoliko virusnih infekcija. Također, rezultati ranije provedenih kliničkih ispitivanja jasno pokazuju kako je primjena cinka značajno smanjila ozbiljnost infekcije gornjih dišnih puteva rinovirusom kod ljudi.

Zanimljivo, status cinka u tijelu povezan je s težinom COVID-19 bolesti. Zabilježene su niže razine cinka u serumu trudnica s COVID-19 bolešću, u usporedbi s nezaraženim trudnicama iz kontrolne skupine. Razina cinka negativno je povezana s markerima akutne faze bolesti, uključujući interleukin IL-6. Štoviše, znanstvenici su utvrdili kako je nedostatak cinka povezan s težinom COVID-19 bolesti, kao što su veće stope komplikacija, potreba za primjenom terapije steroidima, produljeni boravak u bolnici i smrtni ishod. Ovim rezultatima može se objasniti zašto starija populacija, koja je osjetljiva na nedostatak cinka, ima znatno veći rizik od obolijevanja i smrtnosti od COVID-19 bolesti.

Trenutno se cink koristi kao terapijska intervencija kod liječenja COVID-19 bolesti u mnogim kliničkim ispitivanjima.

Rezultati nekoliko kliničkih studija otkrili su kako je uzimanje cinka u kombinaciji s hidroksiklorokinom izrazito ublažilo simptome, stopu prijema u bolnicu i smrtnost kod pacijenata s COVID-19 bolešću.

Također, rezultati novih ispitivanja pokazuju kako kombinacija hidroksiklorokina, azitromicina i cinka smanjuje stope prijema u bolnicu i smrti od COVID-19 bolesti. Ovi podaci potvrđuju kako bi cink mogao djelovati kao antivirusno sredstvo, uz njegova protuupalna i antioksidativna svojstva, te se koristiti kao potporna terapija kod COVID-19 bolesti. Potrebna su dobro osmišljena klinička ispitivanja kako bi se bolje razumjela klinička korist cinka kao antivirusnog sredstva za liječenje i prevenciju COVID-19 bolesti u budućnosti, zaključuju znanstvenici.

Izvor: Antioxidants

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: cink, COVID-19, koronavirus,

Komentari