Cink kao pomoć u učenju

Datum objave: 05. 05. 2005.

Učenici sedmih razreda koji su pet dana u tjednu, tijekom 10 – 12 tjedana, primali 20 mg cinka pokazali su pobolšanje u mentalnim i motoričkim sposobnostima, odgovarali su brže i točnije na testove memorije te općenito bili strpljiviji od njihovih vršnjaka koji cink nisu primali..

U studiji je sudjelovalo 209 učenika sedmih razreda, 111 djevojčica i 98 dječaka, koji su konzumirali voćni sok obogaćen s 10 ili 20 mg cinka ili uopće nije sadržavao cink. Ni učenici, ni njihovi roditelji ni nastavnici nisu znali tko je dobio cink, a tko ne. Na početku i na kraju studije učenici su prošli kroz brojna testiranja kojima su se nastojale utvrditi njihove mentalne i motoričke vještine.

U usporedbi sa učenicima koji nisu primili dodatni cink, učenici koji su konzumirali dodatnih 20 mg cinka dnevno pokazali su bolje rezultate u većini testova.
Učenici koji su primali dodatni 10 mg cinka dnevno nisu značajno poboljšali svoje sposobnosti u odnosu na placebu grupu. Suplementacija cinka, niti dozom od 10 mg ni dozom od 20 mg, nije utjecala na mentalne i motoričke sposobnosti učenica.

Rezultati studije predstavljeni su na 35. Internacionalnom kongresu fizioloških znanosti, Experimental Bioogy 2005 u San Diego-u.

Pošalji prijatelju na email

Komentari