Ela Lučić

Datum objave: 05. 07. 2021.

Istovremeno uzimanje cinka i kurkumina može značajno poboljšati razinu glikemijskih parametara te indeks tjelesne mase kod osoba s predijabetesom koje su pretile ili imaju prekomjernu tjelesnu masu, prema novom istraživanju iz Irana.

Prethodne studije izvijestile su kako cink i kurkumin mogu pojedinačno blagotvorno djelovati na glikemijske parametre, ali do danas ni u jednoj studiji nije ispitan potencijal njihove mješavine.

Znanstvenici su u ovu randomiziranu studiju kontroliranu placebom uključili 84 osobe s predijabetesom koje su pretile ili imaju prekomjernu tjelesnu masu. Dobrovoljci su nasumično raspoređeni u jednu od četiri skupine: prva skupina uzimala je samo cink, druga skupina samo kurkumin, treća skupina cink i kurkumin, a četvrta skupina placebo tijekom tri mjeseca.

Rezultati su pokazali kako nije bilo značajnih razlika između skupina u razini unosa mikroelemenata i tjelovježbe, kao ni u tjelesnoj masi. Međutim, u skupini koja je uzimala cink i kurkumin zabilježeno je smanjenje indeksa tjelesne mase u odnosu na placebo skupinu.

Istraživači su primijetili kako nije zabilježen nedostatak cinka kod ispitanika, ali je u objema skupinama koje su uzimale cink uočen značajan porast razine cinka u serumu.

Vezano uz glikemijske parametre, poboljšanja su zabilježena kod svih ispitanika osim kod onih koji su uzimali placebo, s velikom statističkom značajnošću u skupini koja je uzimala cink i kurkumin zajedno. Komentirajući potencijalne mehanizme djelovanja, znanstvenici smatraju kako bi učinci kurkumina mogli biti povezani s njegovom sposobnošću utjecaja na tjelesnu masu. Nadalje, cink može izravno djelovati na proizvodnju inzulina i njegovu sekreciju u gušterači ili utjecati na stvaranje masnih stanica, a također posjeduje antioksidativno i protuupalno djelovanje. Zaključno, stručnjaci predlažu provedbu daljnih istraživanja koja bi trebala biti duljeg trajanja te bi se trebale ispitati različite doze i oblici ovog dodataka prehrani.

Izvor: Phytotherapy Research

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: cink, Kurkumin, predijabetes, pretilost,

Komentari