Datum objave: 17. 04. 2012.

Broj debelih ljudi u stalnom je porastu diljem svijeta, pa debljina predstavlja jednu od najozbiljnijih prijetnji zdravlju populacije.

Kako prenosi časopis Trends in Endocrinology and Metabolism, jedan od glavnih razloga dramatičnom povećanju učestalosti prekomjerne tjelesne mase mogao bi biti u povećanju osjetljivosti na svima lako dostupnu visokokalorijsku hranu.

Na temelju slikovnih prikaza ljudskog mozga, zamijećene su razlike u aktivnosti mozga između mršavih i debelih osoba. Identificirana je i mreža prijenosa signala u mozgu odgovorna za kontrolu apetita. Dokazano je da je moždani mehanizam nastanka debljine vrlo složen te da određeni signali (anticipativni) igraju kritičnu ulogu u osjetljivosti prema debljini. Debele osobe imaju veću aktivnost mozga u odgovoru na slatku i masnu hranu, što sugerira na značajnu ulogu signala (informacija) povezanih s motivacijom za jedenjem.

Sve dosada istraženo podržava činjenicu da je debljina neurobihevioralni problem: bolest koja je rezultat preosjetljivosti mozga na nezdravi okoliš.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: debljina,

Komentari