Datum objave: 26. 08. 2010.

Nova studija američkih znanstvenika otkrila je kako ekstrakt cimeta koji sadrži antioksidanse može smanjiti rizik od razvoja dijabetesa i bolesti srca.

U istraživanju su sudjelovala 22 pretila ispitanika s dijagnosticiranim predijabetičkim stanjem odnosno stanjem inzulinske rezistencije.

Tijekom 12 tjedana trajanja istraživanja jedna skupina ispitanika je 2 puta dnevno dobivala 250 mg sušenog ekstrakta cimeta topivog u vodi u sklopu svog uobičajenog načina prehrane, dok je druga skupina dobivala placebo.

Rezultati su pokazali kao je uzimanje ekstrakta cimeta poboljšalo antioksidativni status ispitanika za otprilike 13 do 23 %, a također je zabilježeno smanjenje glukoze natašte.

Autori studije su naglasili kako su potrebna dodatna istraživanja koja bi potvrdila kako primjena cimeta u obliku dodatka prehrani može smanjiti oksidativni stres u organizmu i glukozu u krvi kod pretilih osoba, a za sada se smanjenje tjelesne mase smatra glavnom mjerom za poboljšanje zdravstvenog stanja.

Izvor: Journal of the American College of Nutrition

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dijabetes,

Komentari