Cimet za bolji rad mozga

Datum objave: 14. 04. 2004.

Cimet je začin koji poboljšava okus i miris hrane, međutim novo istraživanje otvara moguće novo poglavlje njegove primjene, a to je poboljšanje pamćenja..

U istraživanju se željelo otkriti postoji li razlika u djelovanju cimeta, unesenog u organizam kroz usta ili putem mirisa kroz nos, na kognitivni učinak kod odraslih osoba.

Istraživanje je podijeljeno u 2 faze. U prvoj fazi ispitanici su ispunjavali kognitivne testove, a pri tome su žvakali gumu za žvakanje i to bilo bez okusa, sa okusom cimeta ili sa okusom višnje. U drugoj fazi ispunjavali su kognitivne testove, a pri tome su bili okruženi mirisom peperminta, jasmina ili cimeta.

Rezultati su pokazali da cimet unesen u organizam na oba načina pruža povećanje kognitivnih sposobnosti (bolje usredotočenje, bolje vizualno pamćenje, bolja vizualna memorija i bolja brzina reagiranja).
Izvor: P. Zoladz, Wheeling Jesuit University, US.

Pošalji prijatelju na email

Komentari