Cimet za bolji rad mozga
Cimet je začin koji poboljšava okus i miris hrane, međutim novo istraživanje otvara moguće novo poglavlje njegove primjene, a to je poboljšanje pamćenja..
U istraživanju se željelo otkriti postoji li razlika u djelovanju cimeta, unesenog u organizam kroz usta ili putem mirisa kroz nos, na kognitivni učinak kod odraslih osoba.
Istraživanje je podijeljeno u 2 faze. U prvoj fazi ispitanici su ispunjavali kognitivne testove, a pri tome su žvakali gumu za žvakanje i to bilo bez okusa, sa okusom cimeta ili sa okusom višnje. U drugoj fazi ispunjavali su kognitivne testove, a pri tome su bili okruženi mirisom peperminta, jasmina ili cimeta.
Rezultati su pokazali da cimet unesen u organizam na oba načina pruža povećanje kognitivnih sposobnosti (bolje usredotočenje, bolje vizualno pamćenje, bolja vizualna memorija i bolja brzina reagiranja).
Izvor: P. Zoladz, Wheeling Jesuit University, US.