Vitaminoteka

Datum objave: 23. 06. 2016.

U novom preglednom radu objavljenom u časopisu Nutrition Journal, stručnjak s jednog sveučilišta u Šri Lanki se kritički osvrnuo i ocijenio dosad objavljene rezultate istraživanja koja su ispitivala učinak unosa cimeta u kontroli razine šećera u krvi.

U analizu je, osim rezultata istraživanja na životinjama, uključio i rezultate osam kliničkih studija u kojima je cimet korišten kao dodatak prehrani u dozama od 0,5 do 6 g dnevno tijekom 40 dana do 4 mjeseca. Također, osvrnuo se i na dvije kliničke studije u kojima je cimet korišten kao jedina terapija za predijabetes.

Prema navodu autora, skupni rezultati istraživanja pokazali su da cimet može pomoći u kontroli razine šećera u krvi kod osoba s predijabetesom i dijabetesom te pacijenata s visokom razinom glikiranog hemoglobina (HbA1c) koji još nisu započeli liječenje. Inače, visoka razina HbA1c ukazuje na poremećenu kontrolu šećera u krvi.

Autor rada u zaključku je naveo kako cimet ima veliki potencijal kao pomoćni terapeutik u liječenju dijabetesa tipa 2. No, naglasio je i da bi dosad objavljene rezultate trebale potvrditi opsežnije i dugotrajnije studije. Također, u većini istraživanja korišten je tzv. kineski cimet, čiji visoki unos predstavlja mogući rizik zbog visoke razine kumarina, stoga je napomenuo da bi cejlonski cimet, koji ima znatno nižu razinu kumarina, možda predstavljao bolji izbor u budućim ispitivanjima.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: cimet, dijabetes,

Komentari