Ela Lučić

Datum objave: 17. 08. 2020.

Cimet može poboljšati kontrolu šećera u krvi kod osoba s predijabetesom i čak umanjiti rizik za razvoj dijabetesa tipa 2, navodi se u novom kliničkom ispitivanju.

Dijabetes utječe na više od 460 milijuna odraslih osoba širom svijeta i sedmi je vodeći uzrok invaliditeta u svijetu. Razvoj predijabetesa u dijabetes tipa 2 može se učinkovito spriječiti modifikacijom životnog stila, ali je tek potrebno otkriti siguran, održiv i isplativ pristup.

Prethodnim studijama utvrđeno je kako cimet posjeduje antihiperglikemijska svojstva i potencijal za smanjenje postprandijalne razine glukoze u krvi. Međutim, prethodna istraživanja kojima se nastojao ispitati utjecaj cimeta na smanjenje glukoze u krvi kod osoba s predijabetesom dala su kontradiktorne rezultate.

Dvostruko slijepo kliničko ispitivanje kontrolirano placebom uključivalo je 54 odrasle osobe kojima je dijagnosticiran predijabetes u dobi od 20 do 70 godina. Ispitanicima je dodijeljeno uzimanje 500 mg cimeta ili placeba tri puta dnevno tijekom 12 tjedana.

Rezultati su pokazali kako je konzumacija cimeta tijekom 12 tjedana rezultirala povoljnim utjecajem na parametre homeostaze glukoze u reprezentativnoj populaciji ispitanika s predijabetesom, u usporedbi s placebom.

Dobiveni rezultati trebali bi biti temelj za novu studiju duljeg trajanja i većeg opsega koja bi se izravno bavila utjecajem cimeta na učestalost dijabetesa tipa 2 ili remisiju predijabetesa.

Autori ističu ograničenja ove studije, uključujući kratak vremenski okvir koji ne omogućava donošenje zaključaka o trajnosti učinaka cimeta ili brzini napredovanja predijabetesa u dijabetes tipa 2. Također, eksperimentalnim dizajnom studije nije se nastojalo izravno razjasniti mehanizme djelovanja cimeta, koji bi se trebali ispitati u budućim studijama.

Izvor: Journal of the Endocrine Society

Pošalji prijatelju na email

Komentari