Datum objave: 01. 07. 2007.

Dodatak cimeta hrani može usporiti pražnjenje želudca i na taj način smanjiti porast razine glukoze u krvi nakon obroka, tvrdi nova studija.

To je još jedna studija u nizu koja je utvrdila pozitivno djelovanje sastojaka iz cimeta na razinu glukoze u krvi.

Znanstvenici su mjerili brzinu kojom se prazni želudac u 14 zdravih ispitanika nakon što su konzumirali 300 g pudinga od riže ili iste količine pudinga od riže kojima je dodano 6 g cimeta. Utvrđeno je da dodatak cimeta usporuje želučano pražnjenje te da odgađa porast razine glukoze u krvi nakon obroka. Cimet nije imao utjecaja na osjećaj sitosti.

No, prije nego se cimet preporuči kao pripomoć oboljelima od dijabetesa, nužan je oprez. Naime, velike količine cimeta ili ekstrakta cimeta topivog u mastima imaju potencijalno toksični efekt. Vjeruje se da sastojak cimeta-kumarin uzrokuje oštećenje jetre u osjetljivih osoba koje ga uzimaju u velikim dozama kroz dulji period.

Izvor: American Journal of Clinical Nutrition, June 2007, Vol. 85, No. 6, Pages 1552-1556.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: začini,

Komentari