Cimet

Datum objave: 01. 01. 2005.

Cimet se uobičajeno koristi u kulinarstvu kao začin i sredstvo za poboljšanje arome, a posebno je široka njegova primjena u proizvodnji čokolada i likera. U mjesecima poput veljače, mudrije djevojke svijećama sa mirisom cimeta stvaraju romantično okruženje..
Svjetska epidemija dijebetesa je na putu. Broj oboljelih od dijabetesa 1985. godine iznosio je 30 milijuna. Deset godina poslije, brojka je porasla na 135 milijuna. Posljednje statistike Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), pokazuju da je 2000. godine bilo 177 milijuna oboljelih. Ova brojka će se najvjerojatnije do 2030. udvostručiti (iznositi će gotovo 400 milijuna). U Hrvatskoj je otpriklike 155 000 osoba koje pate od dijabetesa, a prema WHO, brojka će do 2030. porasti na 200 000 i više.
Nakon ovako crnih statistika, ohrabrujuće zvuče nedavno provedena istraživanja u Kini, Kanadi, SAD i nekoliko europskih država koje pokazuju da lako izvedive promjene životvog stila mogu spriječiti razvoj dijabetesa kod osoba visokog rizika.
Da, dame i gospodo: Zdrava prehrana opet nas spašava.
Nedavno (prosinac 2003.) objavljeno istraživanje stiže od pakistanskih i američkih istraživača, a njegovi rezultati sugeriraju da popularni kulinarski začin – cimet – može poboljšati osjetljivost na glukozu kod osoba oboljelih od dijabetsa 2.
Malom studijom, u kojoj je sudjelovalo oko 60 dijabetičara, pokazano je da konzumiranje 1 grama cimeta tijekom 40 dana, može rezultirati smanjenjem razine glukoze za 18-29 %, kolesterola za 12-26% i triglicerida u krvi za čak 25-30%.

Dakle, ova priča je posvećena cimetu.
U dalekoj prošlosti, u Šri Lanki se uzgajalo malo zimzeleno drvo čija se unutarnja kora upotrebljavala za dobivanje začina kojega botaničari danas nazivaju Cinnamomum zeylanicum (nama smrtnicima poznatiji kao cimet). Naljbolji cimet stoga i dolazi sa Šri Lanke, no uzgaja se i na Javi, Brazilu i Egiptu, a trenutno se izvozi u gotovo sve zemlje svijeta.
Cimet je poznat još iz antičkih vremena, u antičkim kulturama bio je vrlo cijenjen te se kao takav poklanjao vladarima i kraljevima. Spominje se i u Bibliji, te u djelima Herodota i ostalih starih klasičnih pisaca.

Ono što je većini vjerojatno poznato je da se cimet uobičajeno koristi u kulinarstvu kao začin i sredstvo za poboljšanje arome, a posebno je široka njegova primjena u proizvodnji čokolada i likera. U mjesecima poput veljače, mudrije djevojke upotrebljavaju ga kako bi stvorile romantično okruženje sa ugodnim mirisom cimeta u obliku svijeća.

No, cimet se može primjeniti na više načina, ne samo za pripremu deserta i slastica (ili kuhanog vina u zimskim mjesecima). On također ima vrlo zanimljiva medicinska svojstva.
Cimet sadrži esencijalna ulja, kumarine i kondenzirane tanine. Djeluje blagotvorno na probavni sustav, ublažava bol, djeluje kao sredstvo protiv nadutosti i sredstvo protiv dijareje. Stimulira slabu probavu i cirkulaciju te je zbog toga indiciran kod simptoma slabe cirkulacije ekstremiteta, edema, dijareja i gubitka apetita. Prisutnost tanina svakako opravdava njegovu uporabu kao sredstva protiv dijareje.
S obzirom da djeluje kao sredstvo protiv stvaranja plinova, stimulira pražnjenje crijeva i potiče peristaltiku crijeva, smanjujući grčeve i nadutost.
Ukratko, blagotvorna djelovanja cimeta uključuju:
· Podršku funkciji probavnog trakta
· Stezanje i davanje tonusa tkivima
· Ublažavanje kongestije
· Ublažavanje boli i grčenja mišića i zglobova
· Ublažavanje menstrualnih tegoba
· Stimuliranje cirkulacije
· Protuupalno djelovanje i olakšavanje simptoma artritisa
· Pomoć kod infekcija urinarnog (mokraćnog) sustava
· Preventivno djelovanje na razvoj karijesa i bolesti desni
· Snažno antimikrobno djelovanje

Prema tekstu [url="#"] Spice of life[/url], Dr. Daniela Fuentesa.
Prilagodila: Iva Alebić

Pošalji prijatelju na email

Komentari