Čime su Britanci pridonijeli europskoj poljoprivredi - neslana diplomatska šala

Datum objave: 15. 07. 2005.

Šef britanske diplomacije Jack Straw izjavio je u privatnom razgovoru da Chirac ima potpuno pravo kad je riječ o haggisu, spašavajući nehotimično obraz francuskom predsjedniku, "odgovornom" za nedavnu diplomatsku šalu o britanskoj, odnosno škotskoj kuhinji..
Komentar britanskog ministra, inače pravog britanskog gentlemana, o škotskom nacionalnom jelu pojavilo se na naslovnici uglednog edinburškog lista "Scotsman" samo nekoliko sati prije početka summita skupine G8.
Poput francuskog predsjednika, Straw je to kazao tijekom privatnog razgovora, no i njegov je komentar "procurio", ali ga je njegov glasnogovornik kasnije potvrdio.
Lavinu antifrancuskih osjećaja pokrenuo je Chirac u britanskim medijima nakon što je u nedjelju na marginama sastanka s njemačkim kancelarom Gerhardom Schroederom i ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Kalinjingradu izjavio kako je "jedino čime su Britanci pridonijeli europskoj poljoprivredi lude krave", te da se ne može vjerovati ljudima koji imaju tako lošu kuhinju", pritom posebno spomenuvši škotski haggis, a u naletu iskazivanja diplomatskog šarma pred kolegama dodao je kako je od "britanske jedino lošija finska kuhinja".
Haggis - škotsko nacionalno jelo sastoji se od srca, pluća i jetre ovce ili teleta kuhanih u želucu s lojem i zobenim brašnom.

Pošalji prijatelju na email

Komentari