Datum objave: 16. 04. 2012.

Objavljeno je da čili može zaštititi od razvoja bolesti srca koje su vodeći uzrok smrti u razvijenim zemljama.

Istraživanje se usmjerilo na kapsaicin i srodne sastojke iz čilija koji čiliju daju ljutinu.

Otkriveno je da ti spojevi pridonose zdravlju srca na dva načina. Snizuju kolesterol u krvi na način da smanjuju njegovo pohranjivanje u tijelu i ubrzavaju razgradnju i izlučivanje kolesterola putem stolice iz tijela. Također i blokiraju djelovanje gena odgovornih za kontrakciju (suženje) arterija, čime se povećava količina krvi koja žilama ulazi u srce i ostale organe.

Istraživanje na zamorcima je pokazalo da kapsaicinoidi smanjuju i razine „lošeg“ LDL kolesterola te sprečavaju njegovo taloženje na stijenke krvnih žila. Također postoje i indikacije da bi ti spojevi mogli smanjiti veličinu već postojećih naslaga u stijenkama krvnih žila, koje mogu voditi prema srčanom infarktu ili moždanom udaru.

Ova otkrića ne znače da ljudi trebaju početi koristiti čili u enormnim količinama već da je potrebna dobra uravnotežena prehrana, kao i osnovna terapija lijekovima postojećih srčanih bolesti ili poremećaja kardiovaskularnog sustava.

Izvor: 243rd National Meeting and Exposition of the American Chemical Society

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: bolesti srca,

Komentari