Vitaminoteka

Datum objave: 11. 05. 2015.

Rezultati nedavnog istraživanja na miševima pokazali su da svakodnevni unos kapsaicina, aktivne komponente ljutih papričica, ima pozitivan učinak kod oštećenja jetre.

U istraživanju je primijećeno da kapsaicin utječe na smanjenje negativnih promjena zvjezdastih stanica jetre – specijaliziranih stanica čija je aktivacija znak fibroze, odnosno, nastajanja ožiljaka u tkivu jetre.

Istraživanje je bilo provedeno na dvjema skupinama miševa. Jednoj skupini kapsaicin je bio dodan u hranu nakon što im je podvezivanjem žučovoda izazvana fibroza jetre. Drugoj skupini miševa kapsaicin je bio dodan u hranu prije i tijekom dugotrajnog tretiranja ugljikovim tetrakloridom, koji predstavlja jedan od najjačih toksina koji djeluju na jetru.

Konkretno, zapaženo je da je kapsaicin zaustavio daljnju progresiju fibroze te je djelomično popravio oštećenje jetre miševa s podvezanim žučovodom. Kod druge skupine miševa, kapsaicin je pokazao učinak na prevenciju oštećenja, no jednom kada je fibroza već nastupila, povoljan učinak više nije bio izražen.

Izvor: International Liver Congress 2015

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Jetra i žuč,

Komentari