Datum objave: 25. 03. 2013.

2009.godine započelo je istraživanje u južnoj Africi pri čemu su prikupljeni podaci iz 170,000 domaćinstava te 350,000 upitnika o prehrambenim navikama. Autori studije pratili su pojeftinjenje pojedinih artikala u prodavaonicama te utjecaj na prehrambene navike kupaca.

Nutricionisti i doktori odredili su listu proizvoda koji se smatraju „zdravijim“ namirnicama i prodavane su s 25% popusta. Lista je uključivala voće, povrće, cjelovite žitarice, nemasne mliječne proizvode te su bili izostavljeni proizvodi bogati šećerima i soli. Rezultati studije pokazali su da se s popustom povećala kupovina poželjnih namirnica za 8,5% te se smanjila kupovina nepoželjnih namirnica (čips, zaslađena pića, slatkiši) za 7.2%.

Nadalje, osobe koje su kupovale s popustom od 25% su u prosjeku konzumirali pola serviranja voća i povrća dnevno više. Također, manje su konzumirali brzu hranu (eng. fast food), hranu bogatu šećerom i soli, prženu hranu te procesirano meso.
Spomenuto je praćeno na osobama s normalnom tjelesnom masom.

Istraživanje je objavljeno u časopisu American Journal of Health Behaviour.

Pošalji prijatelju na email

Komentari