Datum objave: 14. 05. 2014.

Da li ste ikada razmišljali kako cijena utječe na percepciju okusa hrane? Američke znanstvenike zanimalo je da li novac doista mijenja način na koji uživamo u jelu te su to odlučili ispitali na jednostavan i zanimljiv način.

Organizirali su buffet na principu „all you can eat“ odnosno ispitanici su jeli koliko su htjeli za cijenu od 4 ili 8$. Pritom su ocjenjivali okus i cijeli doživljaj unosa hrane. Rezultati su pokazali kako su svi ispitanici konzumirali gotovo jednaku količinu hrane, no doživljaj cijelog iskustva se značajno razlikovao. Osobe koje su platile 8$, više su uživale u hrani te im je bila 11 % ukusnija nego ispitanicima koji su platili upola manje. S druge strane, autori studije bili su iznenađeni otkrićem da je niža cijena buffet-a povezana s negativnim osjećajima poput prejedanja i krivnje zbog količine hrane koja je pojedena te cjelokupnim lošijim gastronomskim doživljajem.

Ukoliko želite doživjeti pravi gurmanski užitak preporučamo vam da izdvojite više novaca za to iskustvo, kažu autori studije. Zaključuju kako cijena obroka neće značajno utjecati na količinu hrane koja će se pojesti, ali će zato utjecati na to koliko „guštamo“ u njoj.

Izvor: Cornell University

Pošalji prijatelju na email

Komentari