Maja Biličić

Datum objave: 01. 02. 2018.

Sinteza proteina u mišićima razlikuje se kod osoba koje nakon tjelovježbe konzumiraju 18 grama proteina iz cijelih jaja i kod osoba koje istu količinu proteina dobivaju samo iz bjelanjaka, pokazala je nova studija.

U svrhu istraživanja 10 mladića napravilo je vježbe otpora te zatim pojelo 18 grama proteina iz cijelih jaja ili samo iz bjelanjaka.

Rezultati analize krvi ukazali su na jednaku razinu aminokiselina u krvi bez obzira je li ispitanik pojeo cijelo jaje ili samo bjelanjke – u oba je slučaja 60 do 70% aminokiselina izgrađivalo novi protein u mišiću. Upravo ovi podaci upućuju da jednaka količina proteina iz cijelog jajeta ili samo iz bjelanjaka u konačnici daje jednake rezultate, odnosno količinu aminokiselina u krvi.

Međutim, mjerenjem sinteze proteina znanstvenici su došli do drukčijih podataka. Uočeno je da konzumacijom cijelih jaja nakon vježbi otpora dolazi do veće mišićne sinteze proteina nego nakon konzumacije samo bjelanjaka.

Dakle, znanstvenicima su dobiveni podaci pokazali da organizam ima mnogo veće koristi od konzumacije cijelih jaja nego samo od bjelanjaka bogatih proteinom. Konzumiranje cijelih jaja jeftina je i vrlo isplativa opcija za unos poželjne količine proteina i održavanje zdravog organizma.

Izvor: The American Journal of Clinical Nutrition

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: jaja, mišićna masa, tjelovježba,

Komentari