Studija provedena na štakorima objavljena u časopisu The Journal of Nutritional Biochemistry ističe da konzumacija chia sjemenki kao važnog izvora alfa-linolenske kiseline (ALA) može zaštititi srce i jetru.

Istraživanje je pokazalo da su štakori hranjeni suplementima chia sjemenki zaštićeniji od srčanih i jetrenih komplikacija povezanih s prehranom bogatom mastima. Isto tako, štakori su imali poboljšanu toleranciju na glukozu i inzulin, smanjenu abdominalnu pretilost i smanjenu količinu masti u jetri. Znanstvenici napominju da kod štakora hranjenim chia sjemenkama kao dodatkom prehrani dolazi do preraspodjele lipida iz jetre i abdominalne regije, a i povećava se sadržaj omega-3 i omega-6 masnih kiselina u raznim tkivima.

Dobiveni rezultati iziskuju daljna istraživanja kako bi chia sjemenke možda postale bitan dio liječenja raznih metaboličkih sindroma.

Pošalji prijatelju na email

Komentari