Vitaminoteka

Datum objave: 05. 10. 2022.

Nova studija je utvrdila kako su muškarci koji su konzumirali velike količine visoko procesirane hrane imali 29% veću šansu za razvoj karcinoma debelog crijeva.

Instant proizvodi te prethodno termički obrađeni proizvodi su vrlo praktični za svakodnevnu upotrebu, međutim takvi proizvodi su često slabije nutritivne kvalitete. Konzumacija prerađenih mesnih proizvoda, od kojeg većina spada u kategoriju visoko procesiranih namirnica, važan je čimbenik razvoja karcinoma debelog crijeva. Pretilost je također važan čimbenik razvoja karcinoma debelog crijeva, a poznato je kako visoko procesirana hrana sadrži veliki udio dodanih šećera i nizak udio vlakana, što pridonosi povećanju tjelesne mase i pretilosti.

Iz tih razloga je tim predvođen znanstvenicima sa Sveučilišta Tufts i Sveučilišta Harvard odlučio promatrati povezanost unosa visoko procesirane hrane i razvoja karcinoma debelog crijeva. Pratili su 3 kohorte američkih ispitanika (oko 206000 ispitanika) u razdoblju duljem od 25 godina. Prehrambeni unos pratili su pomoću upitnika o učestalosti konzumiranja hrane (FFQ) koji je uključivao oko 130 namirnica, a ispitanici su upitnike ispunjavali svake 4 godine. Unos visoko procesirane hrane u ispitanika je zatim klasificiran u kvintile, u rasponu od najnižeg do najvišeg unosa.

Muški ispitanici koji su bili u najvišem kvintilu unosa su bili u najvećem riziku za razvoj kolorektalnog karcinoma, a u ženskih ispitanica takva poveznica nije utvrđena.

Znanstvenici su otkrili kako je najjača povezanost razvoja karcinoma debelog crijeva i unosa visoko procesiranih proizvoda od mesa, peradi ili ribe (različite kobasice i šunke, slanina, riblji odresci…).

Osim toga, visok unos zaslađenih pića također je bio povezan s razvojem karcinoma debelog crijeva. S druge strane, pokazalo se kako nisu sve visoko procesirane namirnice jednako štetne s obzirom na rizik od razvoja karcinoma debelog crijeva. Rezultati su pokazali kako je unos procesiranih mliječnih proizvoda kao što je jogurt, obrnuto povezan s razvojem karcinoma debelog crijevau žena. Iako se unos visoko procesirane hrane povezuje sa smanjenom kvalitetom prehrane, moguće je kako to nije jedini razlog za razvoj karcinoma debelog crijeva. Moguća je uloga prehrambenih aditiva koji mogu utjecati na promjenu crijevne mikrobiote i poticanje upale. Nepoželjni spojevi nastali tijekom obrade hrane ili spojevi koji su migrirali iz ambalaže u hranu također mogu utjecati na razvoj karcinoma.

Znanstvenici su zaključili kako velik dio „ovisnosti“ o visoko procesiranoj hrani dolazi od njezine dostupnosti i praktičnosti. Kemijska obrada hrane može pomoći tako što produljuje rok trajanja, međutim takva hrana je uglavnom manje zdrava od neprerađenih alternativa. Važno je osvijestiti potrošače o utjecaju visokog unosa hrane niske nutritivne vrijednosti na zdravlje, a istovremeno učiniti hranu veće nutritivne vrijednosti dostupnijom. Potrebno je nastaviti istraživati povezanost prehrane i razvoja karcinoma, kao i osmisliti potencijalne intervencije za poboljšanje ishoda.

Izvor: BMJ

Pošalji prijatelju na email

Komentari