Vitaminoteka

Datum objave: 19. 07. 2011.

Rezultati novog istraživanja, objavljenog u časopisu Arthritis Care & Research ukazuju na visoku prevalenciju nedostatka vitamina D među osobama sa psorijatičkim artritisom. Također je dokazana povezanost između aktivnosti bolesti i razina vitamina D u tijelu tih bolesnika.

Psorijaza je česti kronični poremećaj kože, najvjerojatnije uzrokovan autoimunim odgovorom, a karakteriziran pojavom crvenih područja na koži koja se ljušte. Kad se javlja istovremeno s upalnim artritisom, stanje je poznato pod nazivom psorijatički artritis, koji se javlja u otprilike jedne trećine osoba sa psorijazom.

Raširen je nedostatak vitamina D u populaciji, osobito među ljudima koji se ne izlažu u dovoljnoj mjeri sunčevoj svjetlosti (život u hladnijoj klimi), ali i među bolesnicima koji boluju od autoimunih bolesti, kao što su reumatoidni artritis, sistemski eritematozni lupus i skleroderma. Poznato je da je količina vitamina D u tijelu odraz količine vitamina koju unesemo hranom i one koja se sintetizira pod utjecajem sunčeve svjetlosti.

Stoga je skupina znanstvenika istraživala pojavu nedostatka vitamina D među 302 pacijenta sa psorijatičnim artritisom te povezanost te deficijencije s aktivnošću bolesti. Također ispitivana je i ovisnost pojave deficijencije sa sezonskim (tijekom ljeta, tijekom zime) i geografskim značajkama (život u hladnijim krajevima ili život u suptropskim krajevima).

Rezultati su pokazali evidentan nedostatak vitamina D kod pacijenata sa psorijatičkim artritisom, neovisno o sezonskim i geografskim značajkama, ali nije dokazano da su razine vitamina D utjecale na aktivnost bolesti.

Potrebna su daljnja istraživanja s ciljem da se utvrdi da li bolesnici sa psorijatičnim artritisom trebaju uzimati više vitamina D od preporučenih vrijednosti.

 

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Koža, Psorijatični artritis, vitamin D,

Komentari