Češnjak i rajčica, saveznici u borbi protiv raka

Datum objave: 13. 08. 2004.

Epidemiološke studije utvrdile su postojanje čvrste veze između povećanog unosa voća i povrća te smanjenog rizika od raka. Prehrambena kemoprevencija stoga bi mogla biti isplativ pristup smanjenju incidencije karcinogenih bolesti..

I rajčica i češnjak polučuju različita blagotvorna djelovanja na zdravlje. Tako se visok unos rajčica u mediteranskoj regiji povezuje sa nižom incidencijom različitih oblika raka, posebice raka prostate. Rajčica i proizvodi rajčice izvanredan su izvor likopena, pigmenta snažnog antioksidativnog djelovanja. Češnjak je s duge strane u brojnim studijama pokazao antimikrobno i hipokolesterolemičko (sposobnost da utječe na smanjenje razine kolesterola) djelovanje, protektivno djelovanje na razvoj dijabetesa te brojnih oblika karcinoma.

U studiji objavljenoj u časopisu Nutrition Research ispitivano je zajedničko kemopreventivno djelovanje pirea od rajčice i ekstrakta češnjaka. Pokazano je da kombinirano djelovanje rajčice i češnjaka snažnije inhibira nastanak i razvoj raka nego djelovanje pojedinačnih supstanci iz rajčice i češnjaka. Rezultati indiciraju da bi se kombinacijom proizvoda od rajčice i češnjaka mogao postići širi spektar kemopreventivnog djelovanja.

Izvor: Nutrition Research 24 (2) 133-146.

Pošalji prijatelju na email

Komentari