Lora Štrbac

Datum objave: 31. 05. 2023.

Korisnici domova za starije često su izloženi većem riziku od razvoja respiratornih bolesti, osobito upale pluća i teškog akutnog respiratornog sindroma koronavirusa 2. Nakon što se zaraze, starije osobe imaju veću vjerojatnost za razvoj komplikacija, posebno bolesti donjeg dišnog sustava, što često rezultira hospitalizacijom.

Stoga je jasno da postoji potreba za razvojem preventivnih terapijskih strategija koje mogu smanjiti učestalost i ozbiljnost respiratornih infekcija. U tom kontekstu, prirodne biljne formulacije na bazi češnjaka i luka te srodni spojevi mogu pružiti adekvatan terapijski pristup.

Češnjak, poznat i kao bijeli luk, može se smatrati jednom od najstarijih biljaka koje su službeno priznate kao ljekovite. Bogat je vitaminima poput karotena, vitamina E, B1, B2, B3 i vitamina C. Njegova glavna blagodat može se zahvaliti sadržaju spoja alicina koji djeluje kao prirodni antibiotik. Alicin ima svojstva koja štite od različitih virusa i prehlada, snižavaju razinu kolesterola i triglicerida, proširuju krvne žile i povećavaju elastičnost. Osim toga koristi se za ublažavanje glavobolje i grčeva te pomaže u liječenju raznih plućnih oboljenja.

Novo istraživanje je ispitivalo mogu li ekstrakti češnjaka i luka smanjiti učestalost respiratornih problema kod starijih osoba. Ova prva kontrolirana, randomizirana i dvostruko slijepa studija provedena je tijekom 36 tjedana u razdoblju s najvećom učestalošću respiratornih bolesti (listopad 2020. - lipanj 2021.). Sudjelovalo je 66 ispitanika koji su nasumično podijeljeni u dvije skupine: jedna skupina primala je dodatak s aktivnim sastojcima, dok je druga skupina primala placebo. Prva je skupina dobivala proizvod koji je sadržavao koncentrirani ekstrakt luka (86 mg), češnjak u prahu (14 mg) i mikrokristaliničnu celulozu (do 450 mg), dok je placebo dodatak sadržavao samo 450 mg mikrokristalinične celuloze.

Tijekom trajanja studije, praćeni su simptomi koje su ispitanici doživljavali, kao i trajanje tih simptoma.

Ustanovljeno je da su osobe koje su uzimale dodatke ekstrakta češnjaka i luka imale manji broj simptoma u usporedbi s onima koji su uzimali placebo.

Posebno je primijećeno smanjenje simptoma poput kašlja, boli u kostima, umora, otežanog disanja i nedostatka apetita. Osim toga, ozbiljnost respiratornih bolesti je značajno je bila manja kod osoba koje su uzimale dodatke, s 3,2 puta manjim brojem simptoma i trajanjem koje je bilo 3,5 puta kraće.

Češnjak i luk su biljke koje su dugo poznate po svojim ljekovitim svojstvima. Rezultati istraživanja pokazuju da ekstrakti češnjaka i luka mogu imati potencijalno blagotvoran učinak na smanjenje učestalosti i ozbiljnosti respiratornih problema kod starijih osoba. Međutim, daljnja istraživanja su potrebna kako bi se potvrdili ovi rezultati i bolje razumjelo njihovo djelovanje.

Izvor: Nutrients

Pošalji prijatelju na email

Komentari