Datum objave: 07. 08. 2015.

U novom istraživanju objavljenom u časopisu Pertanika Journal of Tropical Agricultural Science, primijećeno je da bi češnjak mogao poslužiti u terapiji infekcija urinarnih puteva.

Inače, češnjak se od davnina koristi u tradicijskoj medicini za liječenje mnogih bolesti, a u novije vrijeme istraživanja su pokazala da ovaj dodatak jelima doista može spriječiti rast mnogih mikroorganizama. Alicin te druge tvari koje imaju sumpor u svojoj strukturi, smatraju se glavnim antimikrobnim komponentama češnjaka.

U istraživanju je ispitan utjecaj neobrađenog vodenog ekstrakta češnjaka na 166 sojeva bakterija izoliranih iz urina osoba s infekcijama urinarnih puteva.

56 % ispitivanih sojeva bakterija pokazalo je visoki stupanj rezistencije na antibiotike, međutim, čak 82 % rezistentnih sojeva nije bilo otporno na ekstrakt češnjaka.

Autori su stoga zaključili da češnjak ima veliki potencijal u liječenju urinarnih infekcija, no naveli su i da bi njegovo djelovanje trebalo bolje ispitati kako bi se odredio najbolji način primjene te eventualne nuspojave.

Pošalji prijatelju na email

Komentari