Datum objave: 28. 09. 2010.

Danas je u Zagrebu Laboratorij hrane i pića (LHiP) javnosti predstavio certifikat izvrsnosti proizvoda, prvu hrvatsku oznaku namijenjenu isključivo laboratorijski dokazano kvalitetnim proizvodima. Iza oznake Izvrsnosti proizvoda krije se niz egzaktnih pokazatelja: mikrobioloških, kemijskih i senzorskih osobnosti hrane koji uz ocjenu podobnosti ambalaže čine jedinstvenu cjelinu proizvoda kao takvog.

LHiP kao agencija koja okuplja najvažnije i najstručnije ljude iz akademske zajednice (Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Hrvatsko društvo prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista), laboratorijske prakse u kontroli kvalitete hrane (Hrvatski veterinarski institut, Hrvatski zavod za javno zdravstvo), regulatore (Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, Hrvatska agencija za hranu, Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja), društvo za zaštitu potrošača (udruga Potrošač) i eminentne neovisne privatne institucije (Vinart, Vitaminoteka) kako bi na najbolji način obuhvatili temu kontrole i definiranja novog sveobuhvatnog sustava kvalitete prehrambenih proizvoda. Projekt su uz direktora LHiP-a Darka Duila predstavili predstavnici navedenih institucija i partneri projekta prof.dr. Damir Ježek, mr.sc. Marijan Katalenić, dr.sc. Darija Vrenešić Bender, prof.dr. Damir Karlović, dr.sc. Jelka Pleadin i dr.sc. Nenad Lamer.

Do sada je interes za certifikat pokazalo šest tvrtki sa 40 proizvoda, napomenuo je Darko Duilo iz LHiP, no nije otkrio imena o kojima se točno tvrtkama radi. Proizvod koji dobije certifikat imat će ga pravo nositi na ambalaži godinu dana tijekom koje će biti obavljena još jedna kontrola kako bi se provjerilo dali su zadržani parametri kvalitete, a prvi proizvodi s oznakom certifikata izvrsnosti na tržištu bi se trebali pojaviti početkom prosinca.

[url="http://www.znatelistojedete.com/index.php"]www.znatelistojedete.com[/url]

[url="http://www.lhip.hr/"]www.lhip.hr[/url]

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: vitaminoteka,

Komentari