Maja Biličić

Datum objave: 15. 01. 2019.

Za razliku od THC-a, kanabidiol (CBD), poznati spoj iz skupine kanabinoida nema psihoaktivni učinak, a u wellness industriji dobiva na popularnosti zbog svojih terapijskih svojstava.

Znanstvenici još uvijek pokušavaju utvrditi detaljno djelovanje CBD-a, no mnoga istraživanja sugeriraju da može ublažiti upale, bol, tjeskobu i napadaje.

Međutim, američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) do danas nije odobrila proizvode s CBD-om, osim u lijeku Epidiolexu protiv epilepsije. Naime, Agencija za suzbijanje droge (DEA) ovaj kanabinoidni spoj još uvijek smatra ilegalnom opojnom tvari, osim ako nije proizašla iz industrijske konoplje. No američki se zakoni razlikuju od države do države te se ne prestaju mijenjati.

Tako je Kalifornija, država s legalnim konzumiranjem kanabisa u rekreacijske svrhe, zabranila prodaju CBD-a kao dodatka hrani i piću dok ne dobije odobrenje od Uprave za hranu i lijekove.

U državi New York CBD se koristi u izradi koktela uz napomenu da može izazvati umirujući osjećaj, dok poneke slastičarnice nude sladoled s preljevom od kakaa obogaćenog CBD-om. Kafići u državi Kentucky nude pak dodatak CBD-a u bilo koju vrstu pića uz neznatnu nadoplatu, u Orlandu se s CBD-om rade margarite, pivo i čokolada, u Vermontu smoothie, sok i tučeno vrhnje, u Las Vegasu ledeni čaj s viskijem, a hotel u gradu New Yorku nudi cijeli jelovnik obogaćen CBD-om.

Izvor: CNN travel
 

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: CBD, gastronomija,

Komentari