Datum objave: 12. 09. 2013.

PREvención con DIeta MEDiterránea (PREDIMED) studija, provedena u Španjolskoj na 5505 ispitanika (55 do 80 godina), istraživala je utjecaj prehrane na kardiovaskularno zdravlje tijekom perioda od 7 godina. Tijekom istraživanja ispitanici su ispunjavali anketu o učestalosti konzumacije hrane (137 namirnica) putem kojeg se ujedno pratio i unos alkohola.

Rezultati studije pokazali su da su ispitanici koji su konzumirali alkohol u umjerenim količinama (2 do 7 čaša tjedno ili 5 do 25g alkohola dnevno) imali najniži rizik od depresije te je navedeni unos imalo povoljno djelovanje na kardiovaskularno zdravlje. Nadalje, povećanjem unosa alkohola od 7 čaša tjedno se ujedno i povećao rizik od depresije. Istraživanje je pokazalo do 88 % muškaraca unosi više od 15g alkohola dnevno.

Istraživanje je objavljenjo u časopisu BMC Medicine.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: vino,

Komentari