Candida albicans – nevidljivi neprijatelj

Datum objave: 01. 01. 2005.

Najčešći uzročnik gljivične infekcije je Candida albicans (90-95%), gljivica koja se prirodno nalazi u nakupinama između crijevnih resica i nabora crijevne sluznice, na koži, u ustima i rodnici ali u vrlo malim količinama.. Različiti utjecaji dovode do njenog neprirodnog nezdravog razmnožavanja, a posljedica bujanja gljivica je lokalna infekcija rodnice, crijevne gljivične infekcije ali i ulazak mnogih štetnih tvari i alergena iz hrane, koje inače nikad ne bi prošle sluznicu crijeva jer bi u potpunosti bile eliminirane.
U manjem broju kandida je neškodljiva jer ju kontroliraju dobre probiotičke bakterije laktobacili i bifidobakterije. Kad dođe do neravnoteže kandida cvijeta i može voditi do ozbiljnih bolesti. Međutim, većina mikroorganizama u našem tijelu nije štetna već vrlo korisna i pomažu u kontroli štetnih mikroorganizama. Važno je poticati rast dobrih probiotičkih bakterija za osiguranje zdravlja i vitalnosti.
Laktobacili i bifidobakterije su glavna zaštitna mikroflora probavnog i urogenitalnog sustava, kože i sluznica, štite naše zdravlje već od samog rođenja, a ovisno o načinu življenja njihov se broj povećava ili smanjuje što utječe na naše zdravlje. Više od 85 % našeg imuno sustava direktno ovisi o ukupnom stanju naše crijevne mikroflore.
Prisutnost probiotika (grč. pro bios = za život) zaustavlja rast štetnih bakterija, gljivica, virusa i spriječava njihovo razorno djelovanje od infekcija pa sve do prijelaza kroz stijenku crijeva u ostale dijelove tijela i razvoja teških upala, autoimunih bolesti, alergija, pa čak i raka.
I druge gljivice žive u simbiozi s ljudskim tijelom, a kojih ima oko 40, kandida nije bolest ako ne izaziva nikakve smetnje u normalnim zdravstvenim okolnostima. Ali kad je stabilnost tijela i imunološki sustav narušen, razmnožavanje gljivica nadilazi obrambene mehanizme tijela i može prouzročiti različita stanja i bolesti.
Razvoj kandide izvještava o alarmantnom stanju imuniteta i na neki način nas obaviještava svojim prekomjernim razvojem da nije sve kako treba, ili zbog lijekova, loše prehrane ili stresa...
Znak alarmantnog stanja je nelagodan ali ako ga se na vrijeme otkrije, omogučuje brzo liječenje i ograničene posljedice. Dakle, iako pojavljivanje kandide doživljavamo kao problem, ona u stvari ukazuje na postojanje problema - nezdrav način života.
Uzročnici kandide:
- prehrana - veliku ulogu igra način prehrane naročito zbog prekomjernog konzumiranja hrane bogate ugljikohidratima npr. sirupi, marmelade, čokolada, kruh, tjestenina, keksi, pizza, voće, voćni sokovi, gazirani sokovi...

Gljivice u svojoj prehrani koriste prije svega šećere, što ih više unosimo to gljivice više rastu.
Hrana bogata šećerima uzrokuje mnogobrojne simptome, a najčešće se javljaju probavne smetnje kao što su stvaranje plinova i nadutost. Izbjegavati šećer nije samo prestati dodavati šećer ili umjetna sladila u kavu ili čaj, već i provjeravati prisutnost šećera u svim jelima kojima se hranimo.
Potrebno je primjenjivati prehranu bez kvasnih gljivica znači izbjegavanje šećera i namirnica koje sadrže gljivice i plijesan (vidi tablicu). Vrlo je važno za vrijeme liječenja koristiti namirnice bogate vlaknima koje mehanički pomažu odstranjenju gljivičnih nakupina u crijevima.
Promjena načina prehrane nije dovoljna u obrani od suzbijana kandidijaze. Preporuča se uzimanje probiotičkih dijetetskih proizvoda s terapijskom vrijednošću. Laktobacili i bifidobakterije su dobre probiotičke bakterije koje prirodno naseljavaju probavni sustav a laktobacili i rodnicu, te stvaraju mliječnu kiselinu koja osigurava nizak pH, i na taj način čine prvu obrambenu liniju od različitih infekcija. Prilikom suzbijana rasta kandide, probiotičke bakterije ponovo naseljavaju crijevnu mikrofloru i urogenitalni sustav i nedozvoljavaju da se više razmnoži i uzrokuje mnoga oboljenja.
- lijekovi - upotreba lijekova, kemoterapije i prvenstveno antibiotika pogoduje abnormalnom rastu kandide. Korištenjem antibiotika povećava se rast gljivica tako što se eliminiraju štetne bakterije ali i dobre probiotičke bakterije koje u normalnim uvijetima čuvaju da se kvasac ne razvije prebrzo. Uništenjem normalne crijevne mikroflore ostavlja se mogučnost kandidi, koja uopće nije pogođena antibioticima, da slobodno kolonizira crijeva a kasnije i ostatak tijela (područje rodnice, kože i sluznica) u kojima nema prirodne zaštite.
Antibiotski sindrom nije samo kandida, već i ostale gljivice i više tipova štetnih bakterija uključujući E. coli koja je normalni stanovnik debelog crijeva ali postaje uzročnik infekcija kad se nalazi u tankom crijevu i u velikom broju.
- hormonalna neravnoteža - zbog utjecaja hormona smetnje su najčešće pojačane u predmenstrualnoj fazi i u trudnoći. Dolazi do promjene kiselosti u području rodnice, što pogoduje nastanku gljivične infekcije ali i crijevne gljivične infekcije. Tijekom trudnoće gljivična infekcija je česta zbog visokog nivoa estrogena koji vodi do povećanog nivoa šećera, što je gljivicama glavna hrana. Upotreba hormonalne kontracepcije povećava mogučnost kandidijaze, te korištenje steroida, hormonske nadomjesne terapije te kod dijabetesa.

**Anti Candida dijeta
NE preporuča se
o Šećer, med, marmelada
o Keksi, kolači, bomboni, čokolada
o Mliječni proizvodi (mlijeko, sladoled), sir, maslac
o Bijelo brašno i proizvodi od bijelog brašna (kruh, tijesto, toast)
o Slatko voće (grožđe, lubenice, kruške)
o Sušeno voće
o Voćni sokovi s dodatkom šećera
o Alkoholna pića (pivo, slatka vina, likeri)
o Soja sos, tofu
o Sušeno i dimljeno meso, riba, perad
o Kikiriki, kokice, čips, lješnjak, sjemenke
o Čaj, kava
o Smrznuti grašak
o Smeđa riža, grah, leća
Preporuča se
o Povrće (salata, rajčice, krastavci, zelje, kiselo zelje)
o Jestive gljive, začinsko bilje
o Luk, češnjak
o Limun
o Meso peradi i divljač, jaja
o Riba, rakovi
o Bistre juhe
o Tekući terapijski probiotik Acidoverus ® i Bifidoverus ® na bazi soje i kravljeg mlijeka
o Sokovi od povrća bez dodatka šećera
o Maslinovo ulje
o Namirnice s visokim sadržajem vlakana: cvjetača, brokula, zelje, kiselo zelje, poriluk, celer, mrkva, mahune, ražev kruh, zobene pahuljice i pšenične klice.
Liječenjem kandidijaze nastoji se ponovno uspostaviti zdrava ravnoteža. Ipak, potrebno je biti strpljiv i za potpuno ozdravljenje potrebno je neko vrijeme, jer nemojte zaboraviti da je površina crijeva jednaka površini nogometnog igrališta. Primjena anti Candide dijete u trajanju minimalno jedan do dva mjeseca i ne nositi uske traperice, hulahopke od najlona, bolje su pamučne jer koža može disati. Koristite donje rublje od pamuka, mijenjajte mokre kupaće kostime, kupanje u jakim pjenama za kupanje smanjite jer dodatno uništavaju prirodnu ravnotežu.
Jedan od najčešćih razloga za posjetu doktoru je konstantna borba s kandidijazom. Vrlo je iritirajuće, dosta nepodnošljivo stanje uzrokujući bol i nelagodu.
Posebno kod djece ako se kandida nalazi u ustima (na jeziku, zubima, obrazima). Dijete može biti nemirno i hranjenje mu je neugodno, te može micati hranu ili totalno odbijati sve. Moguće je da ima povećani rast gljivica a da nema vidljivih simptoma. Kandida može uzrokovati i pelenski osip koji je crven ili jako ružičasti. Korištenjem standardnih lijekova, kao desitin krema, ne uspijevaju ukloniti osip već može samo pogoršati, jer gljivica se hrani na masnim podlogama i isto tako u nečistočama praška za bebe. Simptomi kod majke dojilje uključuje veliku bol koja peče na površini bradavice ili se može osjetiti i unutar dojke. Po iskustvima žena još jedanput bi rodile nego imale gljivice na bradavicama.
Simptomi vaginalne gljivične infekcije su peckanje, crvenilo, otečen trbuh, bolovi, neugodan osjećaj i svrbež u analnom i vaginalnom području, te bijelkasto – žučkasti sirasti iscjedak iz rodnice.

Za rodnicu je svojstvena mikrobiološka ravnoteža pri čemu laktobacili održavaju pH sredinu kiselom (pH = 3.8-4.8), porast pH vrijednosti dovodi do poremećaja mikroflore i upale. Ispiranjem rodnice tekućim terapijskim probiotikom Acidoverus® vraća se prirodna pH vrijednost u normalu.
Vrlo je važno izliječiti u potpunosti gljivičnu infekciju a ne samo lokalnu infekciju npr. samo u rodnici. Simptomi kandidijaze se dijele na opće simptome (umor, depresija, glavobolja, ponavljane mokraćne infekcije), probavne (plinovi, nadutost, učestali zatvor i proljevi, probavne smetnje), respiratorne (kronični iscjedak iz nosne šupljine koji se cijedi po stražnjem dijelu ždrijela, kašalj, grlobolja, astma, alergija), kožne (ekcem, osip, peckanje) i hormonalne smetnje (neredovita i bolna mjesečnica, PMS, hipotireoza).
Današnji način života pogoduje stvaranju slabijeg imuniteta i manje otpornosti. Naročito se pokazuje kod trudnica i dojilja te kod beba, jer loša prehrana, stres, pušenje, alkohol, antibiotici izazivaju manjak laktobacila i bifidobakterija nužno potrebnih trudnici a nakon toga i bebi izaziva manjak bifidobakterija. Novorođenčad dobiva bifidobakterije preko majčinog mlijeka koje su prva linija obrane imuniteta i buduća crijevna mikroflora. Manjak bifidobakterija ima za posljedicu slabe probavne funkcije novorođenčadi (grčeve) te sporiji rast djeteta i sporo dobivanje na težini. Kontinuirano uzimanje tekućih terapijskih probiotika Acidoverus® i Bifidoverus® unosi se u organizam potrebna i nezamjenjiva probiotička kultura. Važno je uzimati dulji vremenski period. Potpuno neškodljivo djeci i trudnicama jer nema konzervansa ni aditiva.

Dijagnoza kandide
Zašto je bolest kandide teško otkriti?
Bolest se ne vidi kao infekcija već kao prekomjerni rast u crijevnom sustavu i nije jednoliko raspoređena, već mjestimično u gnijezdima, klasterima. Zbog toga pretraga može biti negativna na prisutnost kandide a da ona i dalje bude štetna za zdravlje.
Znanstvene studije pokazuju da žene koje su konzumirale žive bakterije laktobacila i bifibobakterija dolazi do smanjenja kandidijaze, ne ubijaju već ne dozvoljavaju da se nastani i da raste u većem broju. Neravnoteža crijevne mikroflore očituje se u niskom broju korisnih bakterija i visokom broju štetnih mikroorganizama što može rezultirati nastankom autoimunih bolesti kao i probavnim poremećajima koji utječu na zdravlje cijelog organizma. Nema sumnje da se pozitivni učinci postižu kontinuiranom primjenom, a najbolji način unosa potencijalno korisnih nutritivnih čimbenika je mjenjanje stila života i prehrambenih navika.

Navedeni pozitivni učinci primjene probiotika važan su dio povoljnih djelovanja na ravnotežu metaboličkh imunosnih zbivanja kako u prevenciji tako i u liječenju brojnih poremećaja.
Zašto tekući probiotik?
Acidoverus ® i Bifidoverus ® kao tekući probiotički proizvodi su zdravstveno djelotvorniji od sličnih probiotika u suhom obliku (kapsule, tablete, praškovi), ne samo zbog više koncentracije probiotičke bakterije nego i zbog produkata njihovog metabolizma koji u cijelosti djeluje terapijski. Redovitim uzimanjem Acidoverus ® i Bifidoverus ® proizvoda unosi se u organizam potrebna i nezamjenjiva probiotička kultura Lactobacillus acidophilus i Bifidobacterium lactis.
Kod vaginalnih gljivičnih infekcija važno je ispirati rodnicu Acidoverus ® probiotičkim proizvodom ali i piti zajedno Acidoverus ® i Bifidoverus ® , dok kod pelenskih osipa i manjih kožnih bolesti treba koristiti Bifidoverus ® tekući probiotički proizvod.

Neda Jelena Mareković, dipl.ing.biotehnologije
Stručni suradnik

VALS d.o.o.
Petrova 101, Zagreb
Tel/fax: 01 2348661
e-mail: [url="#"] [email protected][/url]
Prodaja proizvoda Acidoverus® i Bifidoverus® u LAVANDA-MIA biljna drogerija Petrinjska 6 tel. 01 4855400, ljekarni Broz-Malić Maksimirska c. 104. tel. 01 2335285, trgovini zdravih proizvoda - VITA Savska cesta 102 tel. 01 6177743, VITTHALA Martićeva 67 (novi plac Kvatrić) tel. 01 4635807 i ljekarni MANDIĆ PHARM Trg Maršala Tita 8. tel. 01 4922333, Zagreb i u bio bio trgovinama prirodnih proizvoda: Zagreb, Ilica 72, tel: 48 48 085, Jurišićeva 28, tel: 48 76 269, Split, RK ˝Prima 3˝, Ruđera Boškovića bb, tel: 021 459 640.

Pošalji prijatelju na email

Komentari