Vitaminoteka

Datum objave: 11. 03. 2016.

U novom istraživanju američki znanstvenici odlučili su ispitati kako niski unos alkohola tijekom drugog stanja utječe na ponašanje vezano uz alkohol kod budućih generacija.

Istraživanje je bilo provedeno na skotnim štakoricama kojima je tijekom perioda ekvivalentnog drugom trimestru kod žena, tijekom četiri uzastopna dana dan alkohol u količini koja bi kod ljudi bila istovjetna onoj u jednoj čaši vina. Potom je kod prve i druge generacije potomaka tijekom adolescencije ispitana sklonost prema alkoholu, kao i učinak unosa visokih doza.

Primijećeno je da su štakori čije su „majke“, odnosno, „bake“ tijekom skotnosti unijele male količine alkohola, i sami imali veću preferenciju za alkoholom te da su drugačije reagirali na njegove visoke doze u usporedbi s potomcima štakorica koje nisu dobivale alkohol tijekom skotnosti.

Autori su stoga zaključili kako rezultati sugeriraju da i niski unos alkohola tijekom trudnoće može nepovoljno utjecati na dijete, potencijalno mu povećavajući rizik od budućeg razvoja ovisnosti o alkoholu.

Izvor: Alcoholism: Clinical and Experimental Research

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: alkohol, trudnoća, Trudnoća i dojenje,

Komentari