Maja Biličić

Datum objave: 21. 12. 2017.

Novim istraživanjem potvrđeno je da šetanje može značajno poboljšati opće zdravlje. Točnije, utvrđeno je da bilo kakvo kretanje, pa ako je i manje od preporučenog, može dovesti do smanjenja smrtnosti.

Općenito se preporučuje baviti se umjerenom tjelesnom aktivnošću 150 minuta, a intenzivnom tjelesnom aktivnošću 75 minuta tjedno. Međutim, mnoge osobe srednje i osobito starije dobi ne bave se tjelesnim aktivnostima dovoljno često.

Znanstvenici su proučili ranije prikupljene podatke 140 tisuća sudionika istraživanja o prevenciji karcinoma. Otkrili su da se tek 6-7% sudionika uopće ne bavi umjerenom do intenzivnom tjelesnom aktivnošću. Od preostalih ispitanika, 95% ponekad malo prošeće, a polovici od njih šetnja je jedini oblik umjerene do intenzivne tjelesne aktivnosti.

Nakon uključivanja i drugih čimbenika rizika poput pušenja, pretilosti i kroničnih bolesti, otkrili su da dvosatna šetnja tjedno, za razliku od neaktivnosti, dovodi do smanjenja smrtnosti.

Šetnja 2,5 do 5 sati tjedno taj rizik smanjuje za 20%, a kad je u pitanju smrtnost od respiratornih bolesti šetnjom se rizik smanjio za čak 35%. Rizik od smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti smanjio se za 20%, a od karcinoma za 9%.

Znanstvenici zaključuju da je šetnja odličan oblik tjelovježbe jer je jednostavna, besplatna i prigodna, a za nju nije potrebna nikakva posebna oprema niti trening te je dostupna osobama svih godina. Stoga preporučuju osobama svih dobi, osobito starijim osobama, da se što više kreću kako bi ostali zdraviji i dulje živjeli.

Izvor: American Journal of Preventive Medicine

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: stariji, tjelovježba,

Komentari