Datum objave: 05. 05. 2010.

Novo istraživanje sa Sveučilišta u Hong Kongu na životinjskom je modelu pokazalo da zeleni čaj uz niz već dokazanih pozitivnih učinaka na zdravlje, doprinosi i zdravlju očiju.

Dokazano je kako se iz probavnog sustava apsorbiraju ključne bioaktivne komponente - katehini te cirkulacijom dolaze u očne strukture gdje ostvaruju jako antioksidativno djelovanje, čuvajući očnu leću, staklasto tijelo, mrežnicu i ostale dijelove važne za oštar vid. Oksidativni stres dovodi do oštećenja DNK i aktivacije proteolitičkih enzima koji dovode do oštećenja tkiva, pa tako nastaju katarakta (zamućenje leće), degeneracija makule i glaukom (povišeni očni tlak).

Redovita konzumacija zelenog čaja može ublažiti te štetne učinke, a maksimalna koncentracija katehina u krvi postiže se između 30 minuta i 12 sati.

Izvor: Journal of Agricultural and Food Chemistry, April 2010

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: čaj,

Komentari