Datum objave: 12. 01. 2012.

Kukuruzni šećer ili kukuruzni sirup bogat fruktozom, koji je često sastojak hrane i sokova, povezuje se s epidemijom debljine u SAD-u.

Novo istraživanje otkriva da konzumacijom zelenog čaja, istovremeno s prehrambenim proizvodima koji sadrže kukuruzni šećer, možemo poništiti neke njegove loše učinke. Isto tako, istraživanje sugerira da pijenjem zelenog čaja možemo smanjiti tjelesnu masu i rizik od razvoja metaboličkog sindroma.

Cilj istraživanja bio je ispitati kako ekstrakti pripremljeni od zelenog čaja (nefermentiranog, polufermentiranog i fermentiranog) sprečavaju porast razina masnoća u krvi. Istraživanje je provedeno na štakorima koji su hranjeni dijetom s visokim udjelom fruktoze. Takva je prehrana povisila razine triglicerida, kolesterola, inzulina i leptina u krvi štakora. Kod onih životinja koje su istovremeno dobivale zeleni čaj, razine triglicerida su bile normalne, a imali su i niže vrijednosti kolesterola, inzulina i leptina, u odnosu na štakore koji su samo dobivali hranu bogatu fruktozom, bez zelenog čaja.

Izvor: Food and Function

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: čaj,

Komentari