Datum objave: 23. 02. 2007.

Turski znanstvenici uočili su da konzumacija čaja od metvice može pomoći u smanjenju dlakavosti kod žena. Prema njima, pijenje čaja dva puta dnevno smanjuje djelovanje muških spolnih hormona koji utječu na pretjeranu dlakavost u području abdomena, grudi i lica žena.

U istraživanju je sudjelovala 21 žena pojačane dlakavosti, od kojih je njih 12 imalo sindrom policističnih jajnika. Sudionice su 2 puta dnevno, tijekom pet dana folikularne faze njihovog menstrualnog ciklusa, pile čaj od metvice. Čaj je pripremljen tako da je u 250 ml kipuće vode dodana žlicica (5g) suhog lišća metvice te je napitak ostavljen da odstoji 5 do 10 minuta.

Istraživači su uočili da je kod žena došlo do smanjenja razine slobodnog testosterona i povećanja razine nekoliko ženskih spolnih hormona, uključujući folikul stimulirajućeg hormona.

Naime, s obzirom da ukupna razina testosterona, uključujući aktivni i inaktivni oblik, nije smanjena, istraživači smatraju da je čaj od metvice inaktivirao testosteron, a ne inhibirao njegovo stvaranje.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: čaj,

Komentari