Maja Biličić

Datum objave: 15. 03. 2019.

Novo istraživanje donosi podatke o smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti neposredno nakon konzumacije pića od hibiskusa (Hibiscus sabdariffa).

U randomiziranom, kontroliranom, jednostruko slijepom istraživanju sudjelovala su 22 muškarca s rizikom od kardiovaskularne bolesti između 1 i 10%, izračunatim uz pomoć kalkulatora za procjenu rizika „QRISK2“. Ispitanicima su na početku i na kraju izmjereni krvni tlak i dilatacija arterija.

Znanstvenici su za ispitanike pripremili posebno piće od hibiskusa tako da su 30 g osušenih lapova (zelenih listića cvjetne čašice) hibiskusa stavili u vrećice za čaj te ih držali 10 minuta u 1 litri vode niske koncentracije nitrata.

Ispitanici su u svrhe istraživanja morali popiti čašu napitka od hibiskusa ili obične vode, zajedno s obrokom bogatim mastima (kroasan s maslacem i medom) te kasnije ponovno jednaku vrstu obroka, no ovaj put sendviče sa sirom, vrećicu čipsa i kekse.

Prikupljeni su uzorci krvi i drugi podaci o kardiovaskularnom zdravlju 2 sata te zatim 4 sata nakon obroka, a rezultati su pokazali kako je u ispitanika koji su s obrokom pili i napitak od hibiskusa zabilježeno poboljšanje funkcije krvnih žila.

Znanstvenici smatraju da bi konzumacija napitka od hibiskusa mogla biti nova prehrambena strategija za smanjenje disfunkcije endotela krvnih žila i rizika od kardiovaskularne bolesti. Međutim, potrebna su dodatna istraživanja koja će potvrditi ove podatke.

Izvor: Nutrients

Pošalji prijatelju na email

Komentari