Maja Biličić

Datum objave: 19. 02. 2018.

Novo istraživanje pokazalo je da imunološki sustav reagira na masnu i kaloričnu prehranu jednako kao na bakterijsku infekciju.

Točnije, zbog nezdrave hrane obrambeni sustav organizma postaje dugoročno agresivan, a prijelazom na pravilnu prehranu imunološki sustav i dalje ostavlja oštećenim, što može dovesti do razvoja dijabetesa i arterioskleroze.

Znanstvenici su u svrhu istraživanja miševe hranili takozvanom „zapadnjačkom“ prehranom – prehranom bogatom mastima i šećerom te siromašnom vlaknima. Organizam miševa je na ovakav način prehrane reagirao potpunom upalom kakva se može uočiti i kod bakterijske infekcije.

Nepravilna  prehrana dovela je porasta broja granulocita i monocita u krvi miševa, što upućuje na aktivaciju nediferenciranih imunoloških stanica u koštanoj srži.

Znanstvenici su zatim miševe četiri tjedna hranili uobičajenom prehranom, što je dovelo do povlačenja upale, no geni koji su reprogramirali imunološke, nediferencirane stanice ostali su aktivirani.

Iz toga su znanstvenici zaključili da imunološki sustav nakon pojedinog oblika infekcije ostaje u pripravnosti kako bi u slučaju novog „napada“ mogao brzo reagirati.

Smatra se kako upale izazvane nepravilnom prehranom mogu ubrzati razvoj kardiovaskularnih bolesti ili dijabetesa tipa 2. Podaci dobiveni ovim istraživanjem daju javnosti uvid u važnost pravilne prehrane i tjelesne aktivnosti jer loš način života dovodi do razvoja mnogih bolesti i skraćivanja životnog vijeka.

Izvor: Cell

 

 

Pošalji prijatelju na email

Komentari