Brza hrana i zdravlje

Datum objave: 13. 04. 2005.

CARDIA je velika studija započeta 1985. godine u kojoj se prati mlađa populacija dobi 18-30 godina. Dosadašnji rezultati pokazuju povezanost ukupnog dnevnog unosa energije i konzumiranja brze hrane..

Kod ispitanika koji su tijekom 15 godina dosadašnjeg istraživanja konzumirali brzu hranu češće od 2 puta tjedno u usporedbi s onima koji su brzu hranu jeli rjeđe od jednom na tjedan, došlo je do povećanja tjelesne masu od 4,5 kg te se dvostruko povećala neosjetljivost na inzulin. Autori navode da ovakav trend može povećati rizik od pretilosti i dijabetesa tip II.

Izvor: Pereira MA, Kartashov AI, Ebbeling CB, Van Horn L, Slattery ML, Jacobs DR, Ludwig DS (2005) Fast-food Habits, Weight Gain, and Insulin Resistance (the CARDIA Study): A 15-Year Prospective Analysis. The Lancet 365: 36-42.

Pošalji prijatelju na email

Komentari