Datum objave: 21. 11. 2009.

Skupina londonskih znanstvenika povezala je konzumaciju brze hrane s povećanom sklonošću za razvoj depresije. Istraživanje provedeno na gotovo 3500 zdravih ispitanika u prosjeku starih 55 godina, kroz 5-godišnji period praćenja pokazalo je kako određena hrana nosi određene rizike za psihičke promjene.

Ispitanici koji su pretežito jeli voće, povrće, ribu i cjelovite žitarice su u značajno manjem opsegu bili skloni razvoju depresivnih simptoma od ispitanika čija se prehrana većim dijelom bazirala na mesnim prerađevinama, čokoladi, slatkišima i grickalicama, prženoj hrani, rafiniranim žitnim pahuljicama i punomasnim mliječnim proizvodima.

Premda svaka skupina bioaktivnih nutrijenata poput folata (kojima su bogati morski plodovi i lisnato zeleno povrće), omega-3 masnih kiselina (kojima je bogata riba, posebice plava) i antioksidansa (kojima je bogato voće i povrće) ima određeni povoljni učinak na organske sustave pa tako i (središnji) živčani, smatra se da kontinuiranom konzumacijom navedenih nutrijenata odnosno namirnica ti učinci postaju kumulativni i više protektivni.

Izvor: The British Journal of Psychiatry, November 2009

Pošalji prijatelju na email

Komentari