Datum objave: 12. 11. 2010.

Novo istraživanje Sveučilišta u Illinoisu dokazalo je da se sulforafan, tvar koja se nalazi u brokuli i potiče sintezu bjelančevina koje štite stanice i čuvaju ih od raka, prenosi iz probavnog sustava u ostatak tijela izravno putem tzv. dobrih bakterija. Kada smo zdravi i naša tijela funkcioniraju pri optimalnom kapacitetu, organizam može apsorbirati većinu sulforafana, čime se iz brokule ostvaruju sve njezine antikancerogene dobrobiti.

Poznato je da sulforafan ima antikancerogena, antidijabetička i antimikrobna svojstva, no donedavno je znanstvenike mučilo pitanje načina na koji se ova tvar apsorbira u tijelu. Prema najnovijem istraživanju, utvrđeno je da mikororganizmi koji žive u našem probavnom sustavu probavljaju i razlažu glukorafanin, preteču sulforafana, te ga prenose u krvotok, gdje se osiguravaju poznati antikancerogeni učinci.

"Prisutnost sulforafana u mjerljivim količinama pokazuje da je on dostupan za apsorpciju u donjim dijelovima probavnog sustava (debelo crijevo). Utješna je to vijest za mnoge ljude koji brokulu redovito prekuhavaju te na taj način uništavaju biljne enzime koji stvaraju sulforafan. Sad znamo da mikroorganizmi u našem debelom crijevu mogu spasiti određenu količinu ovog važnog agensa u borbi protiv raka, čak i kada pretjeramo s kuhanjem brokule", pojasnila je Elizabeth Jeffery, profesorica znanosti o prehrani pri Sveučilištu u Illinoisu.

Količina brokule koju ćete pojesti u tri do pet porcija tjedno dovoljna je za postizanje antikancerogenog učinka, dodaje Jeffery i naglašava kako je za potpun učinak ipak preduvjet zdrav probavni sustav s mikroorganizmima koji pravilno funkcioniraju. Jeffrey dodaje kako upravo u tome leži važnost uključivanja prebiotika i probiotika u zdravu prehranu.

[url="http://biologija.com.hr"]Biologija.com.hr[/url]

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: karcinom,

Komentari