Datum objave: 07. 04. 2009.

Studija objavljena u časopisu Cancer Prevention Research otkriva da klice brokule mogu uništiti infekciju bakterijom Helicobacter pylori, jednog od glavnog uzročnika karcinoma želudca.

Već je gotovo 20 godina poznat antikarcinogeni učinak sulforafana, fitokemikalije koja se nalazi u brokuli. Međutm, utjecaj brokule na bakterijsku infekciju je po prvi put objašnjen u ovoj studiji u kojoj je 48 muškaraca i žena dobivalo ili 70 g svježih klica brokule ili istu količinu alfalfa klica. Nakon 8 tjedana, infekcija bakterijom H. Pylori u ispitanika koja su jeli klice brokule je bila na znatno nižoj razini.

Na temelju rezultata studije, znanstvenici smatraju da brokula odnosno klice brokule pružaju vrijednu zaštitu protiv karcinoma želudca uzrokovanog bakterijom H. Pylori

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: karcinom, povrće,

Komentari