Datum objave: 16. 11. 2015.

Prema novoj studiji američkih znanstvenika, za smanjenje tjelesne mase, od brojanja kalorija možda bi znatno učinkovitije bilo brojanje – zalogaja.

U studiji sudjelovala je 61 osoba, a zadatak ispitanika tijekom prvog tjedna ispitivanja bio je izbrojati zalogaje hrane i gutljaje kaloričnih pića tijekom svake konzumacije. Nakon što se odredio uobičajeni unos, tijekom sljedeća četiri tjedna ispitanici su trebali smanjiti broj zalogaja i gutljaja za 20-30 %, s time da pritom nisu trebali mijenjati svoj izbor hrane.

Studiju je završio ukupno 41 sudionik, a zapaženo je da su svi ispitanici u prosjeku izgubili 1,6 kg, koliko otprilike i iznosi preporučeni gubitak tjelesne mase tijekom četiri tjedna provođenja redukcijskih dijeta.

Autori ove zanimljive studije napomenuli su kako rezultati govore ono što je već odavno poznato – za smanjenje tjelesne mase nekada je dovoljno samo smanjiti količinu, a ne nužno i vrstu unesene hrane. Budući da je većina ispitanika koja je na kraju odustala od studije, kao glavni razlog navela napor tijekom brojanja zalogaja, autori su već osmislili novu mobilnu aplikaciju koja bi trebala pomoći kod ovih poteškoća.

Izvor: Advances in Obesity, Weight Management & Control

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: debljina,

Komentari