Britanska konvencionalna medicina pruža ruku tradicionalnoj?

Datum objave: 20. 08. 2004.

Britanski istraživači ispitati će djelotvornost ginkga u tretiranju rane demencije. Ginkgo je tradicionalan «lijek» koji se u komplementarnoj medicini koristi za tretiranje problema sa cirkulacijom..

Specifičnost ove studije, koja će obuhvatiti 250 osoba starijih od 55 godina koje povremeno imaju gubitak pamćenja – jedan od ranih znakova demencije, je u tome što se neće provoditi nad hospitaliziranim pacijentima.
Također, prava je rijetkost da konvencionalna medicina ispituje mogućnost uporabe nekih tradicionalnih «lijekova».

Sudionici studije dva puta dnevno primati će po 60 mg ekstrakta ginkga ili placebo, a istraživači će provjeravati njihove kongitivne sposobnosti, pamćenje, kvalitetu života i ponašanje.

Istraživanjem se nastoji utvrditi vrijedi li za ginkgo «što prije to bolje», odnosno može li njegovo propisivanje u ranoj fazi demencije, prije nego li se osoba hospitalizira, spriječiti komplikacije i razvoj bolesti. Ukoliko se ginkgo pokaže djelotvornim, osim što će pružiti jeftiniju alternativu konvencionalnim lijekovima, osobe koje ga piju trebale bi imati i manje neželjenih nuspojava poput proljeva, vrtoglavice, umora i gubitka apetita.
Izvor: EurekAlert.org

Pošalji prijatelju na email

Komentari