Vitaminoteka

Datum objave: 27. 06. 2011.

Visok unos folne kiseline suplementima i obogaćenom hranom u zdravom organizmu ne narušava korištenje vitamina B12 kako se prvotno smatralo.

Naime prema rezultatima nekih prethodno provođenih studija, osobe s niskom razinom vitamina B12 i visokom razinom folne kiseline imaju viši rizik za razvoj anemije od osoba s niskom razinom vitamina B12 i normalnom razinom folne kiseline.

Nova studija je, međutim, pokazala da nije vjerojatno da se anemija, i ostali problemi vezani uz nisku razinu vitamina B12, pogoršaju s višim unosom folne kiseline.

U studiji je sudjelovalo 2500 studenata koji su prijavili vrstu i količinu namirnica obogaćenih folnom kiselinom te suplemenata folne kiseline koje su unosili prethodni tjedan i, prosječno, protekli mjesec. Prema nalazima krvi, oko 5% studenata je imalo deficit vitamina B12. Među studentima sa deficitom vitamina B12, nije uočena značajna razlika u stopi anemije među onima koji su unosili visoke i onoma koji su unosili niske razine folne kiseline.

Izvor: American Journal of Clinical Nutrition

Pošalji prijatelju na email

Komentari